top
back |
Vaši putopisi

Sigurni smo da mnogi od vas imaju divnih iskustava i putovali su po krajevima Skandinavije gdje klasična tura turističkih agencija ne ide. Pošaljite nam svoje materijale u digitalnom obliku i mi ćemo se pobrinuti ne samo da ne padnu u zaborav, već da dođu do čim većeg broja zainteresiranih!

Više...
bottom
banner 1
sweden flag
Tajne runa

Tajne runa

Za većinu pismenih naroda moć skrivena u pisanoj riječi toliko se dugo uzima zdravo za gotovo da joj se više nitko i ne čudi; no Vikinzima je runski alfabet oduvijek sadržavao tragove praiskonske magije. Njegovo porijeklo još uvijek je obavijeno tajnom, iako su ga dijelili s ostalim germanskim narodima i koristili mnogo stoljeća prije samog Vikinškog doba.

Za Vikinge, jedna od velikih prednosti runa bila je ta što su se slova sastojala isključivo od ravnih linija koje su se lako mogle uklesati dlijetom. Ljudi koji nisu imali papir i olovku svejedno su mogli usjeći rečenicu runskim znakovima na komadu drveta, koje je vjerojatno bilo uobičajena podloga za pisanje. Međutim, većina od 4,000 ili više zapisa koji su očuvani napisana je u kamenu, metalu ili kosti - mnogi od njih su memorijalni kamenovi, koji donose ime, a ponekada i osobne pojedinosti o preminulome; neki su se koristili kao oznake puta ili su se upotrebljavali kako bi se identificirali vlasnici oružja ili lijesova.

Ipak, postojao je i magični aspekt runa, o kojemu se danas zna vrlo malo, što je posljedica usvajanja kršćanstva i, shodno tome, uništavanja svega poganskog. I sami vikinški narodi objasnili su porijeklo runa vraćajući se mitologiji. Legenda je govorila da je sam Odin prvi ovladao umijećem pisanja, podnijevši zbog toga strašnu muku u kojoj neki znanstvenici vide paralelu s Kristovim raspećem. Kako bi se dokopao tajne, Odin je dragovoljno prošao stanje koje bi se danas nazvalo iskustvom na rubu smrti, viseći na Yggdrasilu, velikom stablu jasena koje je povezivalo tri svijeta vikinškog kozmosa i rasjekavši si bedro bodežom. Taj tajanstveni događaj poznat nam je samo iz jednog drvenog izvora, poeme pod imenom Hávamál (Riječi Velikoga), sačuvane u Poetskoj eddi:

navodnici
Znam da sam visio | na vjetrom šibanom stablu | devet punih noći | proboden kopljem | i predan Odinu | sam sebi | na tom stablu | čije korijene | nitko ne poznaje | nisu mi dali kruha | niti piti iz roga | zurio sam u dubine | shvatio sam rune | vrišteći sam ih razumio | i onda se vratio...


Implicirano je da su rune potekle iz mračnog kraljevstva Hel, kraljice mrtvih, u Niflheimu, daleko ispod svjetova bogova i ljudi, a s njima je Odin ovladao i znanjem okultne mudrosti - i sama riječ rune potječe iz staronorveškog run, što znači ''misterija''. Iako je ostalo vrlo malo tragova, čini se vjerojatnim da su rune imale ključnu ulogu u obrednim žrtvovanjima Vikinškog doba - budući da su morale biti zacrvenjene krvlju kako bi bile djelotvorne - a koristile su se i u proricanju. Njihova uloga u čaranju i bacanju čini je jasnija. Neke vikinške amajlije imaju runske natpise koji su očito pojačavali njihovu magičnu moć, dok jedan krug načinjen od okomitih kamenova u Björketorpu u Švedskoj nosi natpis koji govori o ''moćnim runama'' i zaziva kletvu na onoga tko uništi megalite.

Postoje i jasne implikacije u književnosti o magičnoj ulozi koju su rune imale u svakodnevnom životu. U islandskim sagama, one su se koristile kao pomoć pri porođaju, kako bi donijele zdravlje ili bolest, kako bi ratnicima omogućile pobjedu, kako bi smirile oluje, pa čak i kako bi omogućile mrtvima da progovore. Jedna pripovijest, prepričana u Egilovoj sagi iz 13. stoljeća, opisuje kako je taj junak otkrio uzrok iznenadne bolesti djevojke u runskim natpisom ispisanoj kitovoj kosti skrivenoj u njezinom krevetu. Saznavši da je te rune usjekao susjedov sin, Egil je pronašao pogrešku u amajliji, isjekao rune i spalio ih. Mladić nije htio učiniti ništa loše, nego je bio novajlija u tom umjetničkom području. Egil je usjekao nove rune i položio ih ispod djevojčinog jastuka, nakon čega se ona probudila slaba, ali na putu prema ozdravljenju. Pouka je bila mudra - neka nitko ne usjeca rune kako bi bacio čini, ako mu njihovo poznavanje nije na visini.top
_
divider
bottom
top
_

bottom